tiistai 17. lokakuuta 2017

春日丘高等学校で

Meiän koulu on nelikerroksinen rakennus, jossa
kerrokset on jaettu ikäluokittain (vanhimmat ylimpänä jne.),
eli me ykköset ollaan kaikki kakkoskerroksessa.
Jokasesta luokasta on pääsy "parvekkeelle", josta tää kuva
on bunkasaita edeltävänä päivänä otettu (kolmannesta
kerroksesta kylläki).
Haluisin sanoo, että oon viivytelly koulusta kirjottamista sitä varten, että ehtisin saada kattavamman kuvan sen käynnistä postaukseen, mutta oikeestaan en oo vaan saanu alotettua kertomista, kun asiaa tuntuu olevan niin paljon. Nyt vähän ennen koeviikkoo otin kuitenki itteeni niskasta kiinni ja päätin alottaa kirjotuksen, vaikka tästä varmaan tuleeki ylipitkä teksti.

Kuten otsikosta voitte lukea, mun koulun nimi on siis Kasugaoka High School. Kyseinen mahtavuus sijaitsee Ibarakissa, eli naapurikaupungissa meiltäpäin. Käyn luokkaa 1-3, eli käytännössä lukion ekaa. Koulumatkaan mulla menee noin puol tuntia ja meen sen aina pyörällä. Kävellen kyseistä matkaa taitettais mun kännykän mukaan tunti, joten oon ihan hyvilläni mun keltasesta koripyörästä (vaikka siinä One Piece -avain onki 😂). Alussa poljin matkan aina mun luokkakaverin kanssa, mutta viikon jälkeen muistin jo reitin, joten monien vakuutteluiden jälkeen sain alkaa kulkea myös itekseni.

Tarkotuksena tosiaan oli, että koulu ois alkanu mulla 28.8., mutta olin sitä edeltävästä sunnuntaista tiistaihin kuumeessa. Ekat päivät jäi multa siis välistä sen lisäks, että olin jo missannu edellisviikon alkuseremonian orientaation takia. Sain kuitenki paljon viestejä, joissa kerrottiin, että mua odotettiin kovasti luokassa. Kun sitten keskiviikkona menin kouluun, sain (puheiden jälkeen) kuulla, että perjantaina pidettäisiin urheilufestivaali, "taikusai" (体育祭), jonka takia ke-to iltapäivätunnit ja perjantain kaikki tunnit oli peruttu, jälkimmäiset ite festivaalin takia.


Japanissa kouluvuosi alotetaan keväällä, joten koko muu luokka tunsi jo toisensa ja oli kevään lopuks tilannu festivaaleja varten luokan paidat. Koska mun tulosta ei kuulemma oltu tiedetty kovin pitkään, ei mulle oltu myöskään tilattu paitaa, mikä meinas jättää mut vielä vähän enemmän ulkopuoliseks sen lisäks, etten edes puhu kieltä, tai omista mustia hiuksia. Kuitenki meiän varaluokanvalvoja (täällä kyseessä on enemmänki luokanvalvojat, kun ryhmänohjaajat, ja systeemi on muutenkin lähempänä Suomen yläastetta, kun lukiota, vaikka kurssien aiheet lukiotasoa onki...), joka muuten on britti, ystävällisesti anto oman sinisen 2XL-kokosen paitansa mulle, kun siinä luki kätevästi mun numeroki, 41.

Koko koulu oli jaettu taikusaita varten neljään väriin: siniset (heheh mystisesti ekana), punaset, keltaset ja vihreät, ja kaikilta kolmelta luokka-asteelta oli kaks luokkaa kussakin tiimissä. Luokilla oli ilmeisesti ollu keväällä mahdollisuus suunnitella haluamansa design paidoille, kunhan tiimin väri tulee jotenkin siinä ilmi. Monilla oli omat/koko luokan nimet selissä, mutta meillä oli onneks vaan numerot. Olis saattanu olla hämmentävää kulkea sensein nimi selässä 😅

Kyseisessä tilaisuudessa tiimit kisas toisiaan vastaan erilaisissa lajeissa, joista joihinki osallistu vaan tietyn ikäset ja toisiin kaikki halukkaat. Jokaisen piti osallistua vähintään yhteen lajiin, mutta kaikki osallistu kuitenkin oman ikäluokkansa viestiin, joten periaatteessa sen lisäks ei tarvinnu tehdä mitään, ellei välttämättä halunnu. Tähän mennessä olin päättäny liittyä lentopalloklubiin, joten juoksin luokan viestin lisäks myös klubiviestissä. Jälkikäteen sain tosi paljon kehuja mun suorituksesta, vaikka oonki aika varma, että suurin osa halus vaan syyn puhua mulle. Tultiin jälkimmäisessä viestissä nimittäin viimesiks (siinä kisas pelkästään urheiluklubit, että ei sekää varsinaisesti huono suoritus ollu), vaikka luokan kanssa juostiinki aika hyvin. Lisäks täällä mulle saatetaan ihan randomisti vilkutella käytävillä tai pyydellä yhteiskuviin, vaikken henkilöitä tuntiskaan... Yleensä tietysti siis hymyilen, vilkuttelen takasin ja suostun jokaseen kuvaan, mitä multa pyydetään 😁 Eihän se multa oo pois, ellei sitte sillä hetkellä oo kauhee kiire.

Klubiviestissä joukkueet juoksi omissa peliasuissa, joten lainasin sitte yhen kakkosen vaatteita, kun se ei jalkansa takia pystyny sillon juoksemaan,  eikä mulla sellasta ollu.
Jotkut kisapäivän lajeista oli tosi hämäriä, kuten esimerkiks sellanen, missä kisas yhen tiimin kolme jäsentä kerrallaan.. Siinä kahen piti kaiketi mennä joidenkin aukastujen jätesäkkien läpi, sitten juosta maassa olevan verkon luo, ryömiä sen ali, kohdata tiimin kolmas jäsen (joka oli tullu paikalle säkillä pomppien), nostaa se puoliharteille ja kantaa paikkaan, jossa tää nostettu repi irti tankoon sidotun leivän, joka piti maaliviivalla syödä niin nopeesti, ku mahdollista?? Aika sporttista.

Lähinnä päivä oli siis hauskanpitoa ja ilmeisesti myös koulun esittelyä vanhemmille, jotka oli tullu kattomaan. Päivässä oli kuitenki myös muodolliset alku- ja loppuseremoniat ja tiimien kannustustanssit (?).

Täältä löytyy koulun sivujen kirjotukset ja pari kuvaa tapahtumasta, jos jotain kiinnostaa nähä pari kuvaa lisää. En ite harmillisesti ottanu kovinkaan paljoa kuvia ja ne muutamaki, mitä mulla on, on vielä jumissa kamerassa.. Lisäilen sitte myöhemmin niitäki

Tehtiin ahkerasti merirosvoteemaan julisteita ja
koristeita

Pari viikkoa myöhemmin taikusaista, meillä oli myös "bunkasai" (文化祭), eli kulttuurifestivaali. Alunperin tää festivaali oli tarkotus pitää sunnuntaipäivänä ja koko se viikko valmisteltiinki kauheesti erilaisia koristeita meiän luokkaan. Lauantaina, ku luokka sitte laitettii lopulliseen kuntoonsa, meille kuitenki jaettiin laput, joissa luki, että taifuunin takia bunkasaita ei pidettäiskään seuraavana päivänä, vaan maanantaina, joka muuten olis ollu vapaapäivä. No eipä tää lopulta nii paljoa haitannu. Vietin koko päivän sisällä lueskellen ja opiskellen. Kyllähän se tuuli kuulu sisälle asti, muttei siitä mitää ihmeellisempää itelle koitunu.

Tää kuva on otettu meiän luokan ulkopuolelta lauantaina, kun oltii vielä
rakenteluvaiheessa. Olisin halunnu saada luokasta kuvia myös sillon oikeena
päivänä, kun kaikki koristeet oli laitettu, mut siinä ympärillä oli koko
ajan niin paljon ihmisiä, etten sitte ehtiny, ennen ku ne tuhottii.

Seuraavana päivänä bunkasaita juhlittii, ku mitään ei ois tapahtunukaan. Jokanen luokka oli keksiny jonkilaisen aktiviteetin, mihin muut koululaiset ja mahdollisesti kotiväki pääs osallistumaan / asioimaan. Tosi monet oli halunnu tehä luokastaan kahvilan, joten niitä löyty sitten aika paljon, mutta niillä kaikilla oli joku erikoisuus, joten niiden kiertely ei tosiaankaan käyny tylsäks. Kahviloiden lisäks tällä oli myös mm. casino, leffa- ja komediateatteri,  pyörivät kahvikupit (jotka oli oikeesti tosi hienosti tehdyt... Eihä ne tietenkää iha yhtä nopeesti pyöriny, ku Linnanmäellä, mut nii nopeesti ja vaivattomasti, ku työntämällä lähti), meiän luokan Marine Sniper (jossa palkintoa vastaan piti palloja potkimalla kaataa kivillä täytettyjä pulloja, jotka kulki liukuhihnalla edestakasin) ja paikka, jossa sai otettuu hienoja kuvia ja kasvomaalaiksia. Kaiken lisäks pihalla, salissa ja kirjastossa oli koko ajan esityksiä, joita oisin voinu olla kattomassa koko päivän, mutta näin harmi kyllä vaan pari, kun kierreltiin muualla ja oltiin omassa luokassa hommissa..

Täältä löytää samalla tavalla myös bunkasaista koulun tekstin ja kuvat.



Näitä tapahtumia lukuunottamatta koulua käydään kuitenki rutiinilla. Joka päivä kello 8.30 alkaa ensimmäinen tunti, joka muiden tuntien tavoin kestää 50 minuuttia. Tuntien välissä on tosi lyhyet välit, joita voisin välillä vähän kirota liikkatuntien puolesta. Täällä tuplatunteja ei kauheesti oo, (paitsi valinnaisissa, jotka jokasella luokalla on omat. Mun luokan valinnainen on kalligrafia, mikä on tosi siistiä, vaikka oonki siinä aika huono. Lisäks käyn myös rinnakkaisluokan kuviksessa, koska samaan aikaan oli meiän luokalla tunteja, joilla en vaan yksinkertasesti ymmärrä paljoakaa.) joten siis liikkatunnit kestää sen saman 50 minuuttia, mikä mun mielestä on tosi lyhyt aika. Yleensä siinä ajassa ehtii lämmitellä, venytellä ja ottaa vähän teoriaa, ja sit tunti onki jo loppu. Vaatteet vaihdetaa välitunnilla, joten liikkatuntia ennen ja sen jälkeen kaikki vaan juoksee paikasta toiseen.

Köh.. ehkä mä vuoden mittaan kehityn 😂
Jottei tästä päivityksestä tulis taas ihan överipitkä, voisin säästää kouluruokailusta kertomisen siiheks, kun kerron ruoasta täällä yleensä. Tähän loppuun voisin kertoo viel kuitenki pari faktaa...

Täs on kehno kuva liikkapuvusta
1. Yleensä Japanissa tosiaan käytetään koulupukuja, mutta meiän koulu on yks niistä harvoista, joissa sellasta ei oo. Liikkapuku kyllä löytyy ja siihen kuuluu paita, shortsit & pitkät housut, vetoketjullinen swetari ja kengät. En tiiä, oisko meillä luvallista olla omissa vaatteissa tunneilla, mutta koska en kertaakaa oo nähny ketään ilman koulun vaatteita, en oo ees kysyny. Massan mukana mennää. Monet käyttää myös sellasia koulupuvun tapasia vaatteita, kuten vekkihame + kauluspaita + polvisukat + rusetti/kravatti + neule ja tällasta kombinaatiota kuulin joskus kutsuttavan "nanchatte seifukuks", eli periaatteessa "uniform for fun".

2. Melkein kaikki mun luokalla on jossain klubissa. Niitä onki ihan kiva kirjo, jonka löytää täältä (jep, oon aika ylpee siitä, et ne löytyy englanniks.. mut kuten uimaklubin tekstistä ehkä huomaatte, nää on opiskelijoiden kirjottamia kuvauksia 😂).
Ite tosiaan liityin lentopalloklubiin, koska halusin kokeilla jotain uutta ja innostuin myös vähän siitä, että harjotukset on joka päivä, myös viikonloppusin (kadun vaan vähän tätä nyt..). Kun olin liittyny klubiin, meiän valmentaja/manageri tilas samantien mulle lentopallopuvun, eli toisen swetarin, kaks t-paitaa, kahet minishortsit, pitkät housut, kahet polvisukat, polvisuojat ja kengät. Pakko vielä mainita, että meiän joukkueessa kaikilla on oma lempinimi, joten tää meiän sensei sit päätti, et mun nimi on nyt Kiyo, joten se on kirjailtuna mun pitkiin housuihin ja swetariin.

Klubin takia mun päivät loppuu aina kello 17.30 arkipäivisin ja viikonloppusin vähän vaihtelevasti. Useimmiten pelit käydään lauantaisin (en oo vielä ottanu osaa kertaakaa peleihin, koska en oo mitenkään erityisen hyvä, mut lasken merkitsen pisteitä tai harjottelen itekseni yleensä sillon) ja sunnuntaisin on vaan pitkät harjotukset. Viikonloppusin koululla ollaan siis yleensä 5-8 tuntia/päivä.

3. Toinen "yleensä Japanissa.." on se, että oppilaat & opiskelijat käyttää tossuja sisällä ja siivoo luokat koulupäivän lopuks. Meillä kuitenki on yleensä kengät jalassa sisällä, mikä on tosi epätavallista, eikä välttämättä kauheen hyvä monien mielestä. Sisälle kulkeutuu nimittäi tosi paljon hiekkaa, mikä saa koulun näyttämää vähän epäsiistiltä päivittäisestä siivoomisesta huolimatta.

Voi olla, että unohin jotain tosi oleellisia asioita, joita täällä ollessa ei vaan tajua, niin laittakaa vaikka kysymyksiä kommentteihi, jos joku kohta jäi epäselväks tai en maininnu ollenkaa. Voin vastailla sitte seuraavaan tekstiin niistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

春日丘高等学校で

Meiän koulu on nelikerroksinen rakennus, jossa kerrokset on jaettu ikäluokittain (vanhimmat ylimpänä jne.), eli me ykköset ollaan kaikki k...